Hogyan tudok beiratkozni?

A beiratkozás a 100_Beiratkozási kérelem kérvénnyel indítható el és online formában is elvégezhető. 

Első lépésként ellenőrizd a személyeset adataidat a Neptun rendszerben a Saját adatok/Személyes adatok felületen, és amennyiben nem adtad még meg a TAJ-számodat és az adóazonosító jeledet az Adatmódosítás gombra kattintva pótold őket. A bankszámlaszám a Pénzügyek/Beállítások felületen adható meg.

Ezután, ha még nem tetted meg, jelentkezz be aktív félévre az Ügyintézés/Beiratkozás/Bejelentkezés felületen az aktuális félévre. (Nem probléma ha még nincs egyetlen tárgyad se felvéve!)

A beiratkozási lap az Információ/Általános nyomtatványok felületről tölthető le. Állami ösztöndíjas hallgatóknak szükséges még letölteni a Nyilatkozat az állami ösztöndíj feltételeinek elfogadásáról, önköltséges pénzügyi státuszú hallgatóknak pedig a Képzési szerződést. Ellenőrizd a nyomtatványon szereplő adatokat, majd mentsd le pdf-formátumban a dokumentumokat.

A beiratkozáshoz szükséges beiratkozási lap (és a nyilatkozat/képzési szerződés) az AVDH (Azonosításra Visszavezetett Dokumentum Hitelesítés) szolgáltatás segítségével elektronikusan is hitelesíthető a https://magyarorszag.hu/szuf_avdh_feltoltes oldalon (Részletes AVDH használati útmutató) és a 100_Beiratkozási kérelem kérvény mellékleteként is leadható a KTH-nak. Az AVDH Ügyfélkapu regisztrációval használható.

Indítsd el Neptunban a 100_Beiratkozási kérelem kérvényt, és a hitelesített, már korábban lementett beiratkozási lapot és nyilatkozatot VAGY képzési szerződést töltsd fel a kérvényhez, majd add le a kérvényt.

Amennyiben személyesen bemutatandó dokumentummal rendelkezel, erről Neptunban tájékoztatni fognak és a regisztrációs hét során az eredeti dokumentummal és annak másolatával be kell menned a KTH-ban ügyfélfogadási időben bemutatni őket.

Ha nem rendelkezel ügyfélkapuval vagy nem szeretnél élni az elektronikus beiratkozás lehetőségével abban az esetben lehetséges személyesen is beiratkoznod. Ebben az esetben is le kell adnod a 100_Beiratkozási kérelem kérvényt, viszont a leadáskor a személyes beiratkozásra való igényt jelöld be és töltsd fel a kérvény mellékleteként a kinyomtatott, kézzel aláírt beiratkozási lapot valamint az állami ösztöndíjról szóló nyilatkozatot VAGY a képzési szerződés szkennelt példányát. A kérvény leadását követően a regisztrációs héten ügyfélfogadási időben be kell menned a KTH-ba az aláírt dokumentumok 2-2 példányával.

Hogyan tudok diákigazolványt igényelni?

Diákigazolványt minden olyan hallgató igényelhet, aki aktív jogviszonnyal rendelkezik magyarországi felsőoktatási intézményben. Az igénylést Neptunon keresztül tudod beadni, amihez szükséged lesz egy NEK-azonosítóra.

NEK (Nemzeti Egységes Kártyarendszer)-azonosítót az Okmányirodában tudsz díjmentesen igényelni. Ehhez szükséges magaddal vinned egy személyazonosításra alkalmas dokumentumot és a lakcímkártyádat.

A Neptunban az igénylést az Ügyintézés/Diákigazolvány igénylés menüpontban indíthatod el. (A NEK-azonosító beírásakor a kötőjeleket ki kell hagyni.)

Ha esetleg már nem lenne érvényes a diákigazolványod az állandó igazolvány igénylése után Neptunon keresztül a 066 Diákigazolvány igazolás kérése kérvényben kérhetsz róla igazolást. Az elkészült igazolást a Központi Tanulmányi Hivatalban veheted át. (R épület-Aula)

Amennyiben elkészült a diákigazolványod a KTH értesítést küld róla és átveheted az R épületben.

Mi a tárgyfelvétel menete?

Amennyiben minden OHV kérdőívet kitöltöttél, úgy jogosult vagy a kedvezményes tárgyfelvételben részt venni. A végleges tárgyfelvételi időszak végéig tudod a tárgyaidat módosítani. A tárgyfelvétel időpontjairól, időszakairól a KTH oldalán lehet tájékozódni.

Milyen esetben nem számít kitöltetlennek a tárgyhoz tartozó OMHV kérdőív?

Abban az esetben nem számít kitöltetlen kérdőívnek a tantárgyhoz tartozó kérdőív, ha a tantárgyban a végleges értékelésed „Nem teljesítette” vagy „Megtagadva”.

Mi az előkövetelmény?

A tantárgy felvételének vagy teljesítésének előfeltétele lehet más tantervi egység előzetes vagy párhuzamos teljesítése. Az egymásra épülő tárgyak esetén addig nem tudsz előre haladni, míg az előkövetelményeket nem teljesítetted.

Hány szabadon választható és kötelezően választható tárgyat kell teljesítenem?

Szabadon választható tárgyból Biomérnök, Vegyészmérnök és Környezetmérnök BSc alatt minimum 10 kreditet kell teljesíteni.

Kötelezően választható tárgyból Biomérnök és Vegyészmérnök BSc alatt minimum 4, Környezetmérnök BSc alatt minimum 8 kreditet kell teljesíteni.

Mi az az emelt szintű tantárgy?

A mintatantervi tananyagot meghaladó, fakultatív képzés.

Mik a feltételei az emelt szintű diplomának?

A feltételek az alábbi oldalon érhetők el: https://www.ch.bme.hu/oktatas/tehetseg/emeltszint/

Kötelező részt venni a gyakorlatokon, labor alkalmakon, előadásokon?

A tantárgykövetelmény meghatározza, hogy az előadások és gyakorlatok hány százalékán szükséges a részvétel. 

A laboratóriumi gyakorlatokon akár 100%-os jelenlét is előírható.