Miért kihagyhatatlan lehetőség az Erasmus+ program?

Az Erasmus+ lehetőséget biztosít egy másik európai ország megismerésére, bepillantást enged úticélunk kulturális és nyelvi jellegzetességeibe, lehetőséget ad az ott élő emberek eltérő hozzáállásainak és véleményeinek megismerésére, amelyek nem csak tanulmányainkban és önéletrajzunk új szintre emelésében nyújthatnak segítséget, hanem érettebben és magabiztosabban is térhetünk vissza.

Mik a kritériumok?

 • A pályázó hallgatónak BME-s aktív jogviszonnyal kell rendelkeznie.
 • Legalább kettő aktív lezárt félévvel kell rendelkeznie, és ezalatt az idő alatt legalább 52 kreditet kell teljesíteni.
 • Legalább 3,0-as kumulált korrigált kreditindexszel kell rendelkeznie a hallgatónak.
 • A külföldi intézmény által elvárt nyelvből minimum B2-es nyelvvizsgával kell rendelkeznie.
 • A kint tartózkodás alatt végig aktív BME-s jogviszonnyal kell rendelkeznie
 • A külföldi tartózkodás minimális időtartalma 3 hónap, maximális időtartalma 12 hónap.
 • A mobilitás időszaka alatt kötelező a fogadó intézményben legalább 15 ECTS kreditet teljesítenie.

Mekkora ösztöndíjban részesülhetsz?

Az ösztöndíj mértéke havi 300-500 € között változik attól függően, hogy melyik országba utazol. További részletek: https://tka.hu/palyazatok/110/hallgatok-tanulmanyi-celu-mobilitasa

Hogyan igazolhatod a nyelvismeretedet?

A Neptunba államilag akkreditált nyelvvizsga esetén online formában feltölthető a 040 – Dokumentum bemutatás kérvénnyel, vagy nem államilag akkreditált nyelvvizsga esetén személyesen a Központi Tanulmányi Hivatalban, ügyfélfogadási időben.
Fontos ügyelni arra, hogy a Neptunban rögzített állapot lesz figyelembe véve, emiatt fokozottan ügyelni kell arra, hogy időben felkerüljenek a megfelelő dokumentumok.

Pályázás menete:

Minden évben a pályázási kiírásból informálódhattok, érdemes nagy figyelmet szentelni rá, mert hiánypótlásra nincs lehetőség. A pályázási időszak általában tavaszi félév kezdete előtt lezajlik, a pontos dátumok és a pályázáshoz leadandó papírok, dokumentumok listája naprakészen elérhetők az alábbi linken: http://nki.bme.hu/

A pályázatot a Neptunon lehet leadni, leadáskor 5 különböző egyetemet érdemes megjelölni, mivel, ha az első helyre nem sikerül bejutnotok, akkor a második megjelölt intézményhez kerültök, és így tovább. A VBK-n jellemzően minden pályázó kiszokott jutni az általa megjelölt egyetemek egyikébe.
Pontozás menete négy részből tevődik össze:

 • Tanulmányi eredmények (max. 50 pont)
 • Szakmai tevékenységek (max. 35 pont)
 • Nyelvtudás (max. 10 pont)
 • Közéleti- és sporttevékenység (max. 5 pont)

A részletes pontozási útmutató itt elérhető.

Hova lehet jelentkezni?

Nagyon sok európai és Európán kívüli lehetőség közül lehet választani, az aktuális lista itt érhető el.

Ösztöndíj, hogyan, mikor, mennyi?

Nyertes pályázat esetén a választott célország függvényében alakul az ösztöndíj értéke. Részletesebb információk erről itt érhetőek el. A támogatás nem minden esetben elég a kint tartózkodásra, ezért érdemes tájékozódni a külföldi árakról, mivel általában nem egyből a kiutazáskor történik meg a kiutalás. Továbbá az Erasmus iroda minden évben lehetőséget biztosít egy szociális alapú kiegészítő támogatásra, amit érdemes lehet megpályázni akkor is, ha a rendszeres szociális ösztöndíjban nem érintett a hallgató. Ezeken kívül kellemes meglepetésként érhet minket, hogy a sok célországban megtalálható külföldi hallgatók támogatására fenntartott ösztöndíj, így ott is ”kifizetődő” lehet tájékozódni.

További információk:

Kifejezetten ajánlott a kivételes tanulmányi rend igénylése, főleg azért is, mivel a kint teljesített krediteket leginkább szabválként lehet elfogadtatni, ritka az, hogy kötelező tárgyat lehet kint teljesített kredittel helyettesíteni.

https://www.ch.bme.hu/oktatas/erasmus-hasznos-informaciok/kiveteles-tanulmanyi-rend-felevathallgatas/

Ha kérdésed merül fel, keresd a kari Erasmus+ felelőst Kurucz Richárd Kornélt a kurucz.richard@vegyeszhk.hu e-mail címen.