Az egyetem nem csak tanulásból áll. A Hallgatói Képviselet azt a célt tűzte ki maga elé, hogy kulturális lehetőséget is biztosítsunk nektek. A lenti felsorolásban láthatjátok azokat az intézményeket akik támogatják a kezdeményezésünket, a képen lévő linkek a honlapjukra irányítanak, a mellette lévő szöveg a megállapodásról hivatott informálni titeket.

Amennyiben kérdésed van vagy esetleg van olyan akit itt nem látsz de szeretnéd, ha ők is részesei lennének a kezdeményezésnek, írj egy email-t a kurucz.richard@vegyeszhk.hu email címre.

Egyetemünk színháza, a BME-s élet fő kulturális támogatója. BME diákigazolvánnyal a belépőjegy csak 1.000 vagy 1.500 Ft, BME dolgozóknak pedig 20% kedvezmény jár! Úgy hogy kiemelkedő darabok, nagyon kedvező áron. Akinek már volt szerencséje részt venni egy előadásukon az igazolhatja ezt az állítást!

A Müpa Magyarország egyik legismertebb kulturális márkája és egyik legmodernebb kulturális intézménye, mely egyedülálló módon fogja össze a különböző művészeti ágakat: helyet ad komoly-, kortárs-, könnyű-, jazz- és világzenének, operának, új cirkusznak, táncnak, irodalomnak, filmnek egyaránt.

A számos nagy kedvezményen felül a diákjegy a legkeresettebb. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben és a Fesztivál Színházban rendezett valamennyi programra a kezdés előtt egy órával – érvényes diákigazolvány felmutatásával – 500 forintért lehet váltani személyenként egy darab belépőt az állóhelyekre!

Az egyetemen működő művészeti csoportok közül az egyik legrégebbi a Műegyetemi Szimfonikus Zenekar. Előadásaik nagyjából havonta vannak. Ezen felül még érdemes megemlíteni egyéb kulturális csoportokat, mint a BME Big Band vagy a Kapsa Dixieland Band. Őket is érdemes szemmel tartani, és lehetőség szerint részt venni az előadásaikon!

A Műegyetemi kórust 155 éve alapította az egyetem, és a II. Világháború után 1953-ben ismét életre hívták. Azóta van jelen a BME kulturális életében.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen elődjénél 1867-ben szerveződött meg az énekkar, Műegyetemi Dalárda néven. A világháborúk viszontagságai megszakították a kórus tevékenységét, de 1952-ben Műegyetemi Kórus néven (vegyeskar) újraalakult. Jelenlegi célunk az egyetemi kulturális élet ápolása és egyetemünk képviselete országos, ill. nemzetközi kulturális eseményeken. Emellett visszatérően közreműködünk az egyetem hivatalos ünnepségein is. Vegyeskarunkban jelenleg 25-30 fő énekel rendszeresen. Tagjaink javarészt ide járnak vagy itt végeztek, vagy a barátaink más szakmákból, egyetemekről, munkahelyeinkről. Így a zenén túl sok emlék és élmény is összekötnek minket.

Karnagyunk 1977 óta Vida Györgyi, akinek vezetésével a kórus számos szakmai sikert ért el. Repertoárunkon egyházi és világi, acapella és oratórikus, klasszikus és XX. századi művek szerepelnek. Az oratórikus műveket előadásában a Műegyetemi Zenekarral szoktunk együttműködni.

A kórus működését egyetemünkön kívül a kórustagok és pártoló tagok által alapított Műegyetemi Kórus Egyesület (adószám: 19670168-1-43) támogatja. Az egyesületet a kórustagok alapították 1991-ben. Célja a Műegyetemi Kulturális élet, a kórusmuzsikálás támogatása. Erkölcsi de főleg anyagi támogatást adva az egyre csökkenő egyetemi támogatásokhoz. Alapszabály és SZMSZ szabályozza a jogszerű működés rendjét. Az egyesület 1%-os támogatásokkal és alkalmanként benyújtott és megnyert pályázati összegekkel segíti céljaink elérését.

Ha szeretsz énekelni, és szívesen tennéd ezt egy baráti közösség részeként, akkor ne habozz, jelentkezz a korus.bme@gmail.com email címen!