Öntevékeny körök

Öntevékeny körök2020-09-21T21:48:33+02:00

A BME Szent-Györgyi Albert Szakkollégium, röviden csak SzASz, 2001-es alakulása óta vesz

részt tevékenyen a Kar életében. Számos szakmai, ismeretterjesztő és kulturális rendezvényt

szervezünk a tanév során, melyek vagy a hallgatók szakmai tudását bővítik, vagy éppen csak a

kellemes kikapcsolódást szolgálják. Legnagyobb rendezvényeink közül néhánnyal szeretnénk

titeket megismertetni.

A Kémszámtáborban segítünk a frissen felvett hallgatók tudását felfrissíteni, kiegészíteni, valamint megismertetni velük évfolyamtársaikat és az egyetem környékét, még szeptember előtt.

A Szakkollégiumi Napok során gyárlátogatásokat, kerekasztal-beszélgetést és szakmai előadásokat szervezünk.

A Szent-Györgyi Albert Konferencián meghívott előadókat hallgathatunk izgalmas kutatásaikról, valamint a diákszekcióban előadással vagy poszterrel egyetemi hallgatók is lehetőséget kapnak kutatómunkájuk bemutatására.

Az Oláh György Országos Középiskolai Kémiaversenyen középiskolások mérhetik össze tudásukat miközben megismerik a Kart is.

Főbb rendezvényeinken kívül szervezünk még karácsonyváró koncertet, teaesteket oktatókkal, rendszeresen hívunk meg ismert, neves kutatókat előadni. Ezeken kívül mi működtetjük a Tutor-rendszert is, melynek célja a hallgatók segítése tanulmányaik során. Ha bármely tárgyból valami gondod akadna, csak keresd a megfelelő tutort a tutorlistán megadott elérhetőségein, biztosan számíthatsz segítségre!

A számos nagyközönség felé is elérhető rendezvény lebonyolítása mellett tagjainknak lehetősége nyílik fejleszteni magukat rendszeresen megtartott kurzusokon, tréningeken, és részt venni olyan laborfoglalkozásokon, melyek nem minden esetben képezik a mintatanterv részét.

Ezen kívül egy összetartó és sokszínű csapat vagyunk, évente többször járunk kirándulni, sokszor tartunk csapatépítéseket, illetve leendő tagjainkat is mindig egy közösségépítő programsorozattal segítjük minél hamarabb beilleszkedni közénk.

Figyeljétek facebook oldalunkat és honlapunkat (https://szasz.bme.hu), ahol minden friss információt megtaláltok nyilvános és ingyenes programjainkról! Elnök: Vészi Blanka

Honlap: https://szasz.bme.hu

elérhetőség: szasz.bme@gmail.com

A BME VBK Mentor Kör 2009-ben alakult azzal a céllal, hogy segítse a Karra érkezett elsőéves hallgatók beilleszkedését a tanulmányi és közösségi életbe. 

A tankörökbe ösztott gólyákat három vagy több tankörvezető diákmentor segíti az első félév során. 

Az őszi félévben kerülnek megrendezésre kifejezetten számukra szervezett programjaink, a Gólya7 és a GólyaCsata. Ezen kívül a Hallgatói Képviselettel közös szervezésben a Tanköri foglalkozás is, melynek során órarendi időpontban ismerhetik meg a frissen felvett hallgatók a legfontosabb egyetem elvégzéséhez szükséges tudnivalókat, szabályzatokat. 

A tavaszi félévben kerül megrendezésre a Specializációválasztási EXPO, melyen a másodéves hallgatókat látjuk el a megfelelő választáshoz szükséges tanácsokkal és meséljük el saját tapasztalatainkat. Nem ritkán MSc-s, doktorandusz, vagy már végzett, dolgozó hallgatókkal is lehetőségük van beszélgetni.

Szintén tavasszal hirdetjük meg a Mentorképzés nevű eseményt, amely elvégzésével e jelentkezettekből Mentorok válhatnak. Itt minden szükséges tudást átadunk nekik, amire Mentorként szükségük lehet.

Természetesen nem maradhatnak el a Körön belüli csapatépítő programok sem, évente három alkalommal rendezünk kirándulásokat, ahol nem csak a továbbképzés a cél, hanem a Körön belüli kapcsolatok és a bizalom építése is. Ezen kívül számos “mikroprogram” színesíti a mindennapjainkat.

Ha felkeltettük érdeklődésedet, írj nekünk a mentor@mentorvbk.hu e-mail címre, vagy látogass el a www.mentorvbk.hu oldalra, ahogy egyéb hasznos infót is találsz. 

A BME-VBK Mentor Kör mottója: „Az egyetemet egyféleképpen nem lehet elvégezni:

egyedül.”

Hancz Aliz

Mentor Kör elnöke

hancz.aliz@mentorvbk.hu
www.mentorvbk.hu

A Martos Kollégium alagsorában működik a Martos Kondi Kör által működtetett edzőterem. 2017 októberében teljes körűen felújították a termeinket, korszerű berendezéssel, folyamatosan bővülő gépparkkal rendelkezünk. A kör alapvető feladata a termek tisztán- , és karbantartása, valamint a kondi bérletek elkészítése. Mindezeken kívül TRX és Aerobic edzéseket is biztosítunk a hallgatók számára, illetve edzési és táplálkozási tanácsadást is vállalunk. Minden félévben elindítjuk a Motivációs Klubot, ami egy zárt facebook csoport, melybe bárki jelentkezhet, és megoszthatja a többi sportbaráttal az aznapi edzését, diétás vacsoráját, szóval mindent, ami a másikat motiválja. Ha bármi további kérdésetek van, keressetek minket a facebook.com oldalon és a kondi.martos.bme.hu oldalon

.

Molnár Péter

molnarpeter907@gmail.com

martoskondi@gmail.com

A Bor-és Sajtkör 2016 tavaszán alakult akkor még négy taggal. Az őszi tagfelvétel során újabb öt lelkes érdeklődővel bővült a Körünk. Az alapvető koncepciónk az volt, hogy mindannyian szeretjük a minőségi borokat, és az ehhez passzoló kellemes ízű sajtokat, így ezeket szeretnénk nektek rendszeres kóstolóink és kirándulásaink során bemutatni, illetve megismertetni hazánk tájegységeinek változatos borvilágát.  Lehetőségeinkhez mérten igyekszünk egyre színvonalasabb kóstolókat szervezni, melyekre a jövőben szakértőelőadókat is meghívunk. Ezen kívül célunk még, hogy körtagjaink a bor-és sajtkultúra területén művelődjenek a rendezvényeink folyamatos továbbfejlesztésének érdekében. Kóstolóinkat rendszeresen egy-egy téma köré szervezzük: tájegységeket, borászatokat, borfajtákat, illetve borkészítési módokat mutatunk be. A borokhoz illő, ízletes sajtokat szolgálunk fel és ezen kívül egyéb finomságokkal is készülünk.  Tavasszal hagyományosan egy évzáró pikniket tartunk a Feneketlen-tónál, ahol a borozgatást beszélgetéssel és sajtkóstolással vegyítjük (mert vegyészek vagyunk). Első születésnapunkat a pátyi borvidéken ünnepeltük, ahol a pincelátogatást bográcsozással kötöttük össze.  Elsősorban célunk az, hogy összefogjuk a minőségi borok és sajtok rajongóit, és új perspektívákat nyissunk meg előttük ezek megismeréséhez.

Körvezető: Takács Kata
katatakacs01@gmail.com

A Film Kör 2013 szeptemberében alakult meg. Havi négy alkalommal szervezünk nyilvános filmvetítéseket keddenként a Martos Kollégium 642-es termében, melyekre a kar bármely tagja eljöhet. Filmjeink havonta egy-egy témakört fognak át. Ezen témák több szempont alapján kerülnek kiválasztásra a film főbb motívumai, hangulata vagy akár rendezője alapján. A témák kijelölése a Facebook csoportunkon belül történik, bárki adhat rá ötletet.  Továbbá félévenként közös mozizásokat tartunk.

Körvezető: Izbéki Balázs
izbeki.balazs35@gmail.com

Facebook oldalunk: BME VBK Filmkör

A jelenlegi Martos Bogrács Kör 2011-ben alakult, azzal a nemes céllal, hogy alkalmanként olcsó étkezési lehetőséget biztosítson a diákságnak, miközben mindenki remekül szórakozik. A félévente 3-4 főzésünk mindig remek hangulatban telik: mi remekül szórakozunk a főzés és iszogatás közben, a vendégeink pedig élvezhetik az általunk készített fogásokat. Jegyeket a Martos koli aulájában árulunk, időpontokról pedig Facebook-eseményekből vagy plakátokról a koliban mindig értesülhettek. Idén is lesz Nyílt főzés a félév elején, melyen bárki részt vehet! Ha érdeklődsz a Kör iránt, vagy csak szeretnél többet megtudni Rólunk, látogass el a https://www.facebook.com/bogracskoroldalunkra, Nyílt főzésünkre, vagy használd e-mail címünket: martos.bogracs@gmail.com

Martos Bogrács Kör
Körvezető: Havelda Marcell
+36 70 5500992.
martos.bogracs@gmail.com

A Martos Reggeliztető Kör 2019-be alakult, azzal a céllal, hogy heti párszor finom reggelit készítsen a kollégium lakóinak, pl.: rántottát, melegszendvicset, bundáskenyeret, de a jövőben szeretnénk más ételeket is kipróbálni.
Kérdéseitekkel forduljatok bátran a kör vezetőihez:
Tápai Vitéz Zsombor
Jónás Ádám

A Martos Kollégiumban az internethozzáférés regisztrációhoz kötött. A kollégiumi internetre a maszk.net oldalon lehet regisztrálni.

Körvezető: Romsics Imre
Felhasználói felület: maszk.net
support@maszk.net

Imádsz kerékpározni és biciklitúrákra menni? Esetleg a szerelés szerelmese vagy? Akkor a Kerékpár
Kör csak Rád vár! Körünk keretein belül mindezekre lehetőséged nyílik, és egy nagyszerű csapat tagja
is lehetsz. Alap feladatként csak annyit kell tenned, hogy egyetemünk diákjainak kerékpárt
kölcsönözz, amikor szükségük van rá, esetleg kisegítheted őket a bajból, például, ha defektet kapnak,
vagy, ha csak gumit kell felpumpálni. Mindemellett Neked is lehetőséged van a bringáinkkal tekerni
egyet, ha éppen kedvet kapsz hozzá, ráadásul ez a tagoknak ingyen van! Ha elromlik egy bicikli, és
kedved szottyan megjavítani, bátran megteheted, hiszen mi is lenne a Kerékpár Körrel „egészséges”
kerékpárok nélkül? 😀 Persze, ha valamihez nem értesz, meg tudunk rá tanítani, és profi szerelő lehet
belőled 😉 És most pár szó a túráinkról: ha az időjárás megengedi, körszinten el szoktunk menni egyet
cangálni, hogy kieresszük a fáradt gőzt, és hogy gyönyörű tájakat lássunk.
Ha felkeltettük az érdeklődésed, és érzed magadban a lelkesedést, hogy egy jó hangulatú csapat tagja
legyél, keress meg minket bátran, akár a Facebookon, akár emailben, vagy keresd meg elnökünket,
Kovács Cintiát:
https://www.facebook.com/martoskerekpar/
martoskerekpar@gmail.com
https://www.facebook.com/cinike.kovacs
Egyéb kérdéssel kopogj be tagjainkhoz, akiket megtalálsz a
plakátokon feltüntetett szobák ajtói mögött, vagy írj kolicsoportba, vagy tagjainknak, és hamarosan
száguldhatsz is az egyik pöpec bringánkkal 😉

Kovács Cintia

Kerékpár Kör elnöke

A Martos Stúdió Kör 1969-ben alapult, így az egyik legrégebbi Öntevékeny Kör a Karon.
Munkánk igen összetett és sokrétű, melyet különböző stábok összehangolt munkája tesz
zökkenőmentessé. Rádiónkban és blogunkon a Kar legfontosabb eseményeiről,
aktualitásokról, valamint sok más érdekességről hallhattok és olvashattok. A technikusi stáb
az alapja a Stúdió működésének, mivel feladata a Rádió és más kari rendezvények
hangosítása. Marketingeseink célja a Stúdió és az általunk megrendezett, nagy múltra
visszatekintő Show’s Sonka kari vetélkedő promotálása. Fontos szerepe van a fotós és videós
stábnak is, akik a Kar rendezvényeit örökítik meg. De akár DJ-nek is tanulhatsz nálunk, így a
kari bulik és más események fergeteges hangulatáról Te magad gondoskodhatsz.
Azért persze nem csak munkáról szól nálunk minden! Hihetetlenül jó társaság vagyunk, sokat
bulizunk együtt és járunk csapatépítésekre. Felejthetetlen élmények és igaz barátságok tartják
össze a társaságot.
Ha többet szeretnél megtudni rólunk látogass el a Facebook oldalunkra, vagy a
@martos_studio Instagram oldalra, vagy a honlapunkra!
Martos Rádió! … mert Rólad szól!

Köri honlap: www.martosradio.com

Körvezető: Szabó Kata
szabokata9@gmail.com
martos.radio@gmail.com

 

A Kör célja, hogy tagjai fejleszthessék előadói- és pedagógiai készségeiket közép- és
emelt szintű érettségikre való felkészítő órák tartásával kémia, matematika, biológia
és fizika tantárgyakból. Erre a BME-VBK VeBio Tehetség Csoportja által rendezett
„Szakmai Napok” rendezvénysorozaton, illetve a „FEB-táborban” van a tagoknak
lehetőségük.
Az utóbbi egy 10 napos nyári felkészítő tábor, ahol naponta 5-ször 75 perces órákat
tartunk. A 10-11. évfolyamosokat az érettségire, a végzősöket pedig az egyetem első
félévére készítjük fel. A tanítás mellett minden nap biztosítunk délutáni programokat
is (pl.: városismereti vetélkedő, sport versenyek, kirándulás, stb.).
A Szakmai Napok egy öt alkalmas, ingyenes rendezvénysorozat, ahol számítási
feladatok gyakorlására, szerves kémiai előadáson való részvételre és az érettségi
kísérletek elvégzésére is lehetőséget adunk. Mind az órák, mind a laborok megtartása
rengeteg előmunkát igényelnek, és az akadálymentes lebonyolításért a helyszínen is
megfelelő létszámban kell megjelennünk.

Körvezető: Molnár Cintia
molnar.cinti97@gmail.com

A Sakk Kör egy olyan öntevékeny kör, melynek tagjai heti egy alkalommal ülnek össze, hogy a sakkjáték fortélyait elsajátítsák, gyakorolják. Edzéseink során taktikai feladványokat oldunk meg, kielemzett nagymester-partikat nézünk meg, megnyitásokat, végjátékokat tanulmányozunk, partikat játszunk. Körünk számos sakkversenyt is tart a tanév során, úgymint a vegyésznapok illetve egyetemi napok sportnapján tartott sakkversenyek, valamint a már hagyománnyá váló Mikulás Kupa. Edzéseinket a Martos Kollégium 642-esszobájában tartjuk, a tagok által előre megbeszélt időpontban, melyről az alakuló ülésen döntünk. Ha felkeltettük az érdeklődésed, keresd bátran Rab Zsoltot a vbksakk@gmail.com címen, illetve a további részleteket keresd a kollégium hirdetőtábláin (emeletenként a lifteknél lévő üzenőfalon)!

Körvezető: Rab Zsolt
vbksakk@gmail.com

Ütős kikapcsolódásra vágysz? Ha igen, akkor sok szeretettel vár a Pingpong Kör. A szorgalmi időszakban hetente egy alkalommal Pingpong Estet rendezünk amatőr játékosoknak a Martos Kollégium 441-es termében. A felszerelést és a jó hangulatot biztosítjuk, szóval az is elég, ha csupán a barátaidat és magadat hozod. A Pingpong Esteken mindenkit szívesen látunk, tehát nyugodtan jöhetnek azok is, akik nem a BME VBK-n tanulnak. További részletekért érdeklődj bátran a körvezetőnél, Tóth Ágostonnál!

Körvezető: Tóth Ágoston
Köri honlap: www.pingpong.martos.bme.hu
gustavson@t-online.hu

Üdvözöl a VBK Társasjáték Kör!

Ha szeretsz játszani különféle táblás- és kártyajátékokkal,
gyere el a hetente megrendezendő játékestünkre, ahol könnyed pár perces játékban
megszerezheted a Kincset, lelőheted a Seriffet és/vagy a Banditákat, vagy több órás
társasjátékozásban elfoglalhatod a Világot. A szorgalmi időszak során lehetőséget biztosítunk
a Kör játékainak kölcsönzésére. A fenti eseményeken és a kölcsönzésben tagság nélkül is
részt vehetsz. Ha kedved van játékesteket szervezni és részt venni a kör működtetésében,
csatlakozz társaságunkhoz! Körünk 6 éve alapult, és azóta próbálunk minél többféle
társasjátékot elérhetővé tenni hallgatótársainknak. Megtalálsz minket, és az infókat a
játékestekről és a kölcsönzésről a www.facebook.com/vbktarsasjatekkor oldalon.

Körvezető: Buzsáki Dániel
khibus92@gmail.com

A VBK Jóga kör a kar hallgatóinak szeretne lehetőséget biztosítani a jóga gyakorlására,
illetve kipróbálására. Alakulása óta egy kis kikapcsolódást, kellemes érzést kíván nyújtani a hallgatóknak.

A gyűléseinket Hétfő esténként 19 órakor tartjuk a Martos kollégium 004-es termében
általában 1 óra hosszan. Felszerelést tudunk biztosítani a jógázni vágyó hallgatóknak.
Mindenkit szeretettel várunk ezeken az alkalmakon, nem szükséges körtagnak lenni a részvételhez.

Sok mindent hall az ember a jógáról, többen már tapasztalták is hatását, de amit fontos
kiemelni, hogy egyszerre nyújtja és fejleszti az izmokat, így önmagában, vagy más sport kiegészítőjeként is kiváló.

Ha kedvet kaptál hozzá, hogy kipróbáld milyen egy alkalom, vagy kérdésed lenne, keress
minket bátran a https://www.facebook.com/groups/vbkjogakor címen, vagy akár a körvezető e-mail-címén.

Körvezető: Krép Szintia
krepszintia@gmail.com

A VBK Zöld Kör egy remek közösség, melynek tagjait összeköti a környezettudatosság és az igény egy
zöldebb életre.
Programjaink közé tartozik előadások, workshopok, gyárlátogatások, egyéb környezettudatossággal,
környezetvédelemmel kapcsolatos programok szervezése, illetve lebonyolítása. Eközben mi is sokat
tanulunk, és nem utolsó sorban remekül érezzük magunkat! Természetesen egy összetartó csapat
nem létezik közösségi programok nélkül, mi is szoktunk együtt kirándulni, pizzázni, elmenni ide-oda.
Ezen kívül koordináljuk a Martos Kollégium szelektív hulladékgyűjtését is. Ez egy nagyon fontos
feladat, amit a Kollégium lakói és a Föld is hálásan megköszön.
Ha szeretnél egy ilyen motiváló csapat tagjai lenni, ahol támogatjuk és lelkesítjük egymást és tudatos
életmódra, csatlakozz hozzánk!

Facebook oldal: https://www.facebook.com/vbkzoldkor/
Email: vbkzoldkor2017@gmail.com


Körvezető: Deme Orsolya
Email: dorsolya4@gmail.com.

Unod már fővárosunk zajos környezetét, szmogos levegőjét? Esetleg kilométerhiányod van az egész napos padban üléstől, és már szemeztél a láthatáron lévő hegyekkel? Ha bármelyik kérdésre igennel válaszolnál, akkor nincs is jobb lehetőség számodra, mint a BME VBK Túra Köréhez csatlakozni! Az egyik legfiatalabb és egyben egyik legdinamikusabban fejlődő kör vagyunk. 2019. májusi alakulásunk óta minden kirándulás alkalmával szép számmal gyűlünk össze, hogy meghódítsuk hazánk legszebb kilátásával bíró csúcsait. Eddigi programjaink között szerepelt például barlanglátogatás, éjszakai túra közösségépítő szalonnasütögetéssel egybekötve, a Dunakanyar megcsodálása a Prédikálószék tetejéről, és élményekben gazdag velencei-tavi kempingezés. Jövőbeni terveink között szerepel sok más izgalmas és lazább program bevezetése a kör életébe, úgy mint kerékpártúrák, geocaching-verseny, erdei kémszámháború, tehát feltétlenül megéri figyelemmel kísérni munkánkat a BME VBK Túra Kör facebook oldalán!

Körvezető: Orosz Máté
E-mail: mt.orosz126@gmail.com

Go to Top