Öntevékeny körök

Öntevékeny körök2024-02-29T12:35:01+01:00

A BME Szent-Györgyi Albert Szakkollégium, röviden csak SzASz, 2001-es alakulása óta vesz részt tevékenyen a Kar életében. Számos szakmai, ismeretterjesztő és kulturális rendezvényt szervezünk a tanév során, melyek vagy a hallgatók szakmai tudását bővítik, vagy éppen csak a kellemes kikapcsolódást szolgálják. Legnagyobb rendezvényeink közül néhányat szeretnénk bemutatni.

A Kémszámtáborban segítünk a frissen felvett hallgatók tudását felfrissíteni, kiegészíteni, valamint lehetőségük van megismerni az évfolyamtársaikat és az egyetem környékét, még szeptember előtt.

A Szakkollégiumi Napok során gyárlátogatásokat, kerekasztal-beszélgetést és szakmai előadásokat szervezünk.

A Szent-Györgyi Albert Konferencián előadással vagy poszterrel az egyetemi hallgatók is lehetőséget kapnak kutatómunkájuk bemutatására, továbbá meghívott előadókat hallgathatunk izgalmas kutatásaikról.

Az Oláh György Országos Középiskolai Kémiaversenyen középiskolások mérhetik össze tudásukat miközben megismerik a Kart is.

Főbb rendezvényeinken kívül szervezünk még karácsonyváró koncertet, teaesteket oktatókkal, rendszeresen hívunk meg ismert, neves kutatókat előadni. Ezeken kívül mi működtetjük a Tutor-rendszert is, melynek célja a hallgatók segítése tanulmányaik során. Ha bármely tárgyból valami gondod akadna, csak keresd a megfelelő tutort a tutorlistán megadott elérhetőségein, biztosan számíthatsz segítségre!

A számos nagyközönség felé is elérhető szakmai rendezvény lebonyolítása mellett tagjainknak lehetősége nyílik fejleszteni magukat kurzusokon, tréningeken, és részt venni olyan laborfoglalkozásokon, melyek nem minden esetben képezik a mintatanterv részét.

Egy összetartó és sokszínű csapat vagyunk, évente többször járunk kirándulni, sokszor tartunk csapatépítéseket, illetve leendő tagjainkat is mindig egy közösségépítő programsorozattal segítjük minél hamarabb beilleszkedni közénk.

Figyeljétek facebook oldalunkat és honlapunkat (https://szasz.bme.hu), ahol minden friss információt megtaláltok!

Elnök: Szeip Judit
Honlap: https://szasz.bme.hu

elérhetőség: szasz.bme@gmail.com

BME VBK Mentor Kör 2009-ben alakult azzal a céllal, hogy segítse a Karra érkezett elsőéves hallgatók
beilleszkedését a tanulmányi és közösségi életbe.
A tankörökbe osztott gólyákat három vagy több tankörvezető diákmentor segíti az első félév során.
Az őszi félévben kerülnek megrendezésre kifejezetten számukra szervezett programjaink, a Gólya7 és
a GólyaCsata. Ezen kívül a Hallgatói Képviselettel közös szervezésben a Tanköri foglalkozás is,
melynek során órarendi időpontban ismerhetik meg a frissen felvett hallgatók a legfontosabb egyetem
elvégzéséhez szükséges tudnivalókat, szabályzatokat.
A tavaszi félévben kerül megrendezésre a Specializációválasztási EXPO, melyen a másodéves
hallgatókat látjuk el a megfelelő választáshoz szükséges tanácsokkal és meséljük el saját
tapasztalatainkat. Nem ritkán MSc-s, doktorandusz, vagy már végzett, dolgozó hallgatókkal is
lehetőségük van beszélgetni.
Szintén tavasszal hirdetjük meg a Mentorképzés nevű eseményt, amely elvégzésével a
jelentkezettekből mentorok válhatnak. Itt minden szükséges tudást átadunk nekik, amire Mentorként
szükségük lehet.
Természetesen nem maradhatnak el a Körön belüli csapatépítő programok sem, évente három
alkalommal rendezünk kirándulásokat, ahol nem csak a továbbképzés a cél, hanem a körön belüli
kapcsolatok és a bizalom építése is. Ezen kívül számos “mikroprogram” színesíti a mindennapjainkat.
Ha felkeltettük érdeklődésedet, írj nekünk a mentor@mentorvbk.hu e-mail címre, vagy látogass el a
www.mentorvbk.hu oldalra, ahogy egyéb hasznos infót is találsz.

A VBK Életvitel Kör jelenleg Karunk egyik legfiatalabb öntevékeny köre – 2023 májusában alakultunk meg. Célunk, hogy a Körtagoknak és lehetőségeink szerint Körtagsággal nem rendelkező, de érdeklődő hallgatóknak, egy teljesebb egyetemi életet biztosítsunk. Ezt online formában egy kreatív instagram oldal működtetésével, illetve változatos programok szervezésével (pl: Művelődés: színdarabok megtekintése, múzeumlátogatás. Szórakozás: filmestek, társasestek, paintball harcok, és egyéb javaslatokra is nyitottak vagyunk. Készségfejlesztés: kézműveskedés és művészetek. Lelki egyensúly: közös beszélgetések, amik során megosztjuk egymással az egyetemen való boldogulás taktikáit) szeretnénk megtenni. Továbbá a programokkal lehetőséget szeretnénk teremteni új kapcsolatok kialakítására. További részletekért érdeklődj bátran a Kör elnökénél Koncz Dénesnél!

Koncz Dénes
Életvitel Kör elnök

A Martos Kollégium alagsorában működik a Martos Kondi Kör által működtetett edzőterem. 2017 októberében teljes körűen felújították a termeinket, korszerű berendezéssel, folyamatosan bővülő gépparkkal rendelkezünk. A kör alapvető feladata a termek tisztán- , és karbantartása, valamint a kondi bérletek elkészítése. Mindezeken kívül TRX és Aerobic edzéseket is biztosítunk a hallgatók számára, illetve edzési és táplálkozási tanácsadást is vállalunk. Minden félévben elindítjuk a Motivációs Klubot, ami egy zárt facebook csoport, melybe bárki jelentkezhet, és megoszthatja a többi sportbaráttal az aznapi edzését, diétás vacsoráját, szóval mindent, ami a másikat motiválja. Ha bármi további kérdésetek van, keressetek minket a facebook.com oldalon és a kondi.martos.bme.hu oldalon.

Elnök: Homen Péter
martoskondi@gmail.com

A Bor-és Sajtkör 2016 tavaszán alakult akkor még négy taggal. Azóta számos lelkes bor-és sajtkedvelő hallgatóval bővült a Körünk. Különböző szakokról érkeztünk, egy mégis közös bennünk: szeretjük a minőségi, leginkább hazai borokat, és természetesen a hozzájuk illő sajtokat. Borkóstolóink, kirándulásaink és üzemlátogatásink során szeretnénk nektek bemutatni hazánk igen változatos borvidékeit és azok specialitásait. Valamennyi tagunk családja is készít borokat, illetve sajtüzemben dolgozik, jónéhány hazai borásszal is jó kapcsolatot ápolunk, emellett vannak közöttünk olyan tagok, akik borász tanfolyamokon vettek részt. Kapcsolatainkat, tudásunkat és érdeklődésünket összeadva igyekszünk minél színvonalasabb kóstolókat szervezni. Ezen kívül célunk még, hogy körtagjaink a bor-és sajtkultúra területén művelődjenek a rendezvényeink folyamatos továbbfejlesztésének érdekében. Kóstolóinkat rendszeresen egy-egy téma köré szervezzük: tájegységeket, borászatokat, borfajtákat, illetve borkészítési módokat mutatunk be. A borokhoz illő, ízletes sajtokat szolgálunk fel és ezen kívül egyéb finomságokkal is készülünk. Tavasszal hagyományosan egy évzáró pikniket tartunk a Feneketlen-tónál, ahol a borozgatást beszélgetéssel és sajtkóstolással vegyítjük (mert vegyészek vagyunk). Első születésnapunkat a pátyi borvidéken ünnepeltük, ahol a pincelátogatást bográcsozással kötöttük össze. Elsősorban célunk az, hogy összefogjuk a minőségi borok és sajtok rajongóit, és új perspektívákat nyissunk meg előttük ezek megismeréséhez.

Körvezető: Galacz Dániel

bme.vbk.bsk@gmail.com

https://www.facebook.com/boressajtkor/

A Film Kör 2013 szeptemberében alakult meg. Hetente szervezünk nyilvános filmvetítéseket
keddenként a Martos Kollégium 642-es, vagy szerdánként a 441-es közösségi termében,
melyekre a kar bármely tagja eljöhet. Filmjeink havonta egy-egy témakört fognak át. Ezen
témák több szempont alapján kerülnek kiválasztásra a film főbb motívumai, hangulata vagy
akár rendezője alapján. Az adott havi menetrendünket a kollégiumban kitűzött plakátjainkon
láthatjátok, illetve közösségi oldalainkon is mindig közzétesszük. Továbbá félévenként közös
mozizást is szoktunk tartani.

Körvezető: Holczer Márk Ármin
Email: filmkorbmevbk@gmail.com
Instagram: https://www.instagram.com/vbkfilmkor/

 

A jelenlegi Martos Bogrács Kör 2011-ben alakult, azzal a nemes céllal, hogy alkalmanként olcsó étkezési lehetőséget biztosítson a diákságnak, miközben mindenki remekül szórakozik. A félévente 3-4 főzésünk mindig remek hangulatban telik: mi remekül szórakozunk a főzés és iszogatás közben, a vendégeink pedig élvezhetik az általunk készített fogásokat. Jegyeket a Martos koli aulájában árulunk, időpontokról pedig Facebook-eseményekből vagy plakátokról a koliban mindig értesülhettek. Idén is lesz Nyílt főzés a félév elején, melyen bárki részt vehet! Ha érdeklődsz a Kör iránt, vagy csak szeretnél többet megtudni Rólunk, látogass el a https://www.facebook.com/bogracskoroldalunkra, Nyílt főzésünkre, vagy használd e-mail címünket: martos.bogracs@gmail.com

 


Martos Bogrács Kör
Körvezető: Budai Anna
+36307521546
pannika621@gmail.com

A Martos Reggeliztető kör 2019-ben alakulta azzal a céllal, hogy heti párszor finom reggelivel készüljön a Kollégium lakóinak. Mostanában bundáskenyér, melegszendvics és palacsinta a repertoir, viszont folyton dolgozunk új ötletekkel, hogy egyezzen a kínálat a lakók igényeivel. Kérdéseitekkel nyugodtan forduljatok a kör vezetőihez:
Kékesi Richárd Viktor
Salavecz Viktor

A Martos Számítástechnikai Kör (MASZK) a Martos Kollégium internet szolgáltatását felügyeli. A kör elsődleges feladata, hogy a lakók számára biztosítsa a világhálóhoz való kapcsolódás lehetőségét. Ezen kívül célunk a vegyész-, bio- és környezetmérnöki tudományok mellett informatikai érdeklődéssel is rendelkező hallgatók számára lehetőséget biztosítani ismereteik bővítésére, hobbijuk gyakorlására, tudásuk gyarapítására.
A MASZK tagjai egy közvetlenül az Értékesítési és Szolgáltatási Igazgatóság (ÉSZI) alatt működő szolgáltató személyzet részét képezik. A mi dolgunk, hogy a kollégium lakói zavartalanul böngészhessenek a világhálón. Ehhez szerverparkot, szünetmenteseket, switcheket üzemeltetünk, melyen keresztül a teljes kollégiumi internetforgalom zajlik. Ennek működtetése és karbantartása mind az elsődleges feladataink részét képezik. A csatlakozásban való segédkezés a lakóknak szintén egyik kiemelt feladatunk.
A kör ezen kívül számos kari honlap üzemeltetését és fejlesztését is végzi. Többek között a Martos Kollégium honlapja, a Szent-Györgyi Albert Szakkollégium honlapjai és a MASZK regisztrációs felülete is a kör munkásságát dicséri. Mindezt tesszük a tanulmányaink mellett egymást támogatva: belső képzések segítenek a mielőbbi betanulásban valamint kiterjedt alumni- és karok közötti kapcsolatrendszer segít a folyamatos tudásátadásban.
Hisszük, hogy a mai világban fontos, hogy minél jobb rálátással rendelkezzünk az informatika és a számítógépes hálózatok világára. Természetesen ezen kívül a rendelkezésünkre álló eszközök segítségével a kollégiumi közösségi életébe is igyekszünk bekapcsolódni LAN-partyk szervezésével.

Felkeltettük az érdeklődésed?
– Keresd fel honlapunkat: https://maszk.net
– Kövesd facebook oldalunkat: https://www.facebook.com/bmemaszk
– Keress minket emailben: support@maszk.net
– Keresd tagjainkat: elérhetőségeinket megtalálod a liftek melletti plakátunkon

Kis Dávid
Elnök
kis.david@maszk.net

 

A Martos Stúdió 1969-ben alapult, így az egyik legrégebbi Öntevékeny Kör a Karon.

Munkánk igen összetett és sokrétű, melyet különböző stábok összehangolt munkája tesz zökkenőmentessé. Rádiónkban és blogunkon a Kar legfontosabb eseményeiről, aktualitásokról, valamint sok más érdekességről hallhattok és olvashattok. A technikusi stáb az alapja a Stúdió működésének, mivel feladata a Rádió és más kari rendezvények hangosítása. Marketingeseink célja a Stúdió, és az általunk megrendezett, nagy múltra visszatekintő Show’s Sonka kari vetélkedő, illetve más körök által szervezett események promotálása és marketinganyagainak megtervezése. Fontos szerepe van a fotós és videós stábnak is, akik a Kar rendezvényeit örökítik meg.

Azért persze nem csak munkáról szól nálunk minden! Hihetetlenül jó társaság vagyunk, sokat bulizunk együtt, és járunk csapatépítésekre. Felejthetetlen élmények és igaz barátságok tartják össze a társaságot.

Ha többet szeretnél megtudni rólunk, látogass el a Facebook oldalunkra, a @martos_studio Instagram oldalra vagy a honlapunkra!

Martos Rádió! … mert Rólad szól!

Köri honlap: www.martosstudio.hu

Körvezető: Ur Attila
martos.radio@gmail.com

A Kör célja, hogy tagjai fejleszthessék előadói- és pedagógiai készségeiket közép- és
emelt szintű érettségikre való felkészítő órák tartásával kémia, matematika, biológia
és fizika tantárgyakból. Erre a BME-VBK VeBio Tehetség Csoportja által rendezett
„Szakmai Napok” rendezvénysorozaton, illetve a „FEB-táborban” van a tagoknak
lehetőségük.
Az utóbbi egy 10 napos nyári felkészítő tábor, ahol naponta 5-ször 75 perces órákat
tartunk. A 10-11. évfolyamosokat az érettségire, a végzősöket pedig az egyetem első
félévére készítjük fel. A tanítás mellett minden nap biztosítunk délutáni programokat
is (pl.: városismereti vetélkedő, sport versenyek, kirándulás, stb.).
A Szakmai Napok egy öt alkalmas, ingyenes rendezvénysorozat, ahol számítási
feladatok gyakorlására, szerves kémiai előadáson való részvételre és az érettségi
kísérletek elvégzésére is lehetőséget adunk. Mind az órák, mind a laborok megtartása
rengeteg előmunkát igényelnek, és az akadálymentes lebonyolításért a helyszínen is
megfelelő létszámban kell megjelennünk.

Elnök: Ujvári Kamilla

A jelenlegi Sakk kör 2021 februárjában alakult meg. Eddig főleg online volt lehetőségünk sakkozni, de már nagyon várjuk, hogy élőben is játszhassunk egymással és veletek! A jövőben szeretnénk sakk-versenyeket is tartani, ahol bárki megmutathatja sakk tudását.  Ezen kívül számos közösségépítő ötletünk van már arra az esetre, ha enyhülnének a korlátozások. Addig is szeretettel várunk minden érdeklődőt a sakkozós alkalmainkon, amint heti rendszerességgel tartunk. Ha kérdésed van, fordulj bátran a kör vezetőihez:

Körvezető: Vass Laura
vbksakk@gmail.com

Üdvözöl a VBK Társasjáték Kör!

Ha szeretsz játszani különféle táblás- és kártyajátékokkal,
gyere el a hetente megrendezendő játékestünkre, ahol könnyed pár perces játékban
megszerezheted a Kincset, lelőheted a Seriffet és/vagy a Banditákat, vagy több órás
társasjátékozásban elfoglalhatod a Világot. A szorgalmi időszak során lehetőséget biztosítunk
a Kör játékainak kölcsönzésére. A fenti eseményeken és a kölcsönzésben tagság nélkül is
részt vehetsz. Ha kedved van játékesteket szervezni és részt venni a kör működtetésében,
csatlakozz társaságunkhoz! Körünk 6 éve alapult, és azóta próbálunk minél többféle
társasjátékot elérhetővé tenni hallgatótársainknak. Megtalálsz minket, és az infókat a
játékestekről és a kölcsönzésről a www.facebook.com/vbktarsasjatekkor oldalon.

Körvezető: Árvai Csaba
arvaicsaba98@gmail.com

A VBK Zöld Kör egy remek közösség, melynek tagjait összeköti a környezettudatosság és az igény egy zöldebb életre, mind egyéni, mind egyetemi szinteken. Programjaink közé tartozik a Nagy Ruhacsere, a Húsmentes hét, workshopok, szemétszedések, illetve egyéb környezettudatossággal, környezetvédelemmel kapcsolatos események szervezése, lebonyolítása. Eközben mi is sokat tanulunk, és nem utolsó sorban remekül érezzük magunkat! Természetesen egy összetartó csapat nem létezik közösségi programok nélkül, mi is szoktunk együtt kirándulni, piknikezni, játékos délutánokat tartani. Ezen kívül koordináljuk a Martos Kollégium szelektív hulladékgyűjtését is. Ez egy nagyon fontos feladat, amit a Kollégium lakói és a Föld is hálásan megköszönnek.

Ha szeretnél egy motiváló csapat tagjai lenni, ahol támogatjuk és lelkesítjük egymást a tudatos életmód felé, csatlakozz hozzánk!

Facebook oldal: https://www.facebook.com/vbkzoldkor/
Email: vbkzoldkor2017@gmail.com

Takács Evelin

Elnök: takacse99@gmail.com

 https://www.instagram.com/vbkzoldkor/

Sziasztok Telegdi Csongor vagyok, a culagerkor elnöke! A csocsóban kezdtük a pályafutásunkat, de az első Vegyész Napok alkalmával rájöttünk, hogy a kétkezimunka felszabadít. Ezért úgy döntöttünk, hogy megalapítjuk körünket, ami a kollégium területétrendben tartja, hiszen ha te rakod rendben, akkor jobban figyelsz rá.

Unod már fővárosunk zajos környezetét, szmogos levegőjét? Esetleg kilométerhiányod van az egész napos padban üléstől, és már szemeztél a láthatáron lévő hegyekkel? Ha bármelyik kérdésre igennel válaszolnál, akkor nincs is jobb lehetőség számodra, mint a BME VBK Túra Köréhez csatlakozni! Az egyik legfiatalabb és egyben egyik legdinamikusabban fejlődő kör vagyunk. 2019. májusi alakulásunk óta minden kirándulás alkalmával szép számmal gyűlünk össze, hogy meghódítsuk hazánk legszebb kilátásával bíró csúcsait. Eddigi programjaink között szerepelt például barlanglátogatás, éjszakai túra közösségépítő szalonnasütögetéssel egybekötve, a Dunakanyar megcsodálása a Prédikálószék tetejéről, és élményekben gazdag velencei-tavi kempingezés. Jövőbeni terveink között szerepel sok más izgalmas és lazább program bevezetése a kör életébe, úgy mint kerékpártúrák, geocaching-verseny, erdei kémszámháború, tehát feltétlenül megéri figyelemmel kísérni munkánkat a BME VBK Túra Kör facebook oldalán!

Körvezető: Pásztor Sára
E-mail: sara.paszt@gmail.com

Go to Top