Öntevékeny körök

Öntevékeny körök2019-09-09T21:53:42+02:00

A BME Szent-Györgyi Albert Szakkollégium, röviden csak SzASz, 2001-es alakulása óta vesz

részt tevékenyen a Kar életében. Számos szakmai, ismeretterjesztő és kulturális rendezvényt

szervezünk a tanév során, melyek vagy a hallgatók szakmai tudását bővítik, vagy éppen csak a

kellemes kikapcsolódást szolgálják. Legnagyobb rendezvényeink közül néhánnyal szeretnénk

titeket megismertetni.

A Kémszámtáborban segítünk a frissen felvett hallgatók tudását felfrissíteni, kiegészíteni, valamint megismertetni velük évfolyamtársaikat és az egyetem környékét, még szeptember előtt.

A Szakkollégiumi Napok során gyárlátogatásokat, kerekasztal-beszélgetést és szakmai előadásokat szervezünk.

A Szent-Györgyi Albert Konferencián meghívott előadókat hallgathatunk izgalmas kutatásaikról, valamint a diákszekcióban előadással vagy poszterrel egyetemi hallgatók is lehetőséget kapnak kutatómunkájuk bemutatására.

Az Oláh György Országos Középiskolai Kémiaversenyen középiskolások mérhetik össze tudásukat miközben megismerik a Kart is.

Főbb rendezvényeinken kívül szervezünk még karácsonyváró koncertet, teaesteket oktatókkal, rendszeresen hívunk meg ismert, neves kutatókat előadni. Ezeken kívül mi működtetjük a Tutor-rendszert is, melynek célja a hallgatók segítése tanulmányaik során. Ha bármely tárgyból valami gondod akadna, csak keresd a megfelelő tutort a tutorlistán megadott elérhetőségein, biztosan számíthatsz segítségre!

A számos nagyközönség felé is elérhető rendezvény lebonyolítása mellett tagjainknak lehetősége nyílik fejleszteni magukat rendszeresen megtartott kurzusokon, tréningeken, és részt venni olyan laborfoglalkozásokon, melyek nem minden esetben képezik a mintatanterv részét.

Ezen kívül egy összetartó és sokszínű csapat vagyunk, évente többször járunk kirándulni, sokszor tartunk csapatépítéseket, illetve leendő tagjainkat is mindig egy közösségépítő programsorozattal segítjük minél hamarabb beilleszkedni közénk.

Figyeljétek facebook oldalunkat és honlapunkat (https://szasz.bme.hu), ahol minden friss információt megtaláltok nyilvános és ingyenes programjainkról!

Elnök: Szathmári Balázs

Honlap: https://szasz.bme.hu
balu853.szathmari@gmail.com

A BME VBK Mentor Kör 2009-ben alakult azzal a céllal, hogy segítse a Karra érkezett elsőéves hallgatók beilleszkedését a tanulmányi és közösségi életbe. Ennek érdekében három tankörvezető diákmentor segíti őket az első félév során. Kifejezett gólyaprogramjaink a Gólya7 (a programot az órarendben találjátok), és a Gólyacsata, melyek az őszi félévben kerülnek megrendezésre. A tavaszi félév során szervezésünk alatt fut a Szakirányválasztási Expó a másodéves hallgatóknak. MSc-sekkel, doktoranduszokkal és végzett mérnökökkel tudnak beszélgetni az adott szakirányról. Ugyancsak tavasszal zajlik az új mentorok felvétele is. Magunknak is szoktunk csapatépítést szervezni, például forraltborozást, pizzázást. A csapat egy kisebb család, ahol mindenki megtalálja a helyét. Ha érdekel a mentorság, írj nekünk a mentor@mentorvbk.hu e-mail címre, vagy látogass el a www.mentorvbk.hu oldalra, ahogy egyéb hasznos infót is találsz. Keress minket bátran! Frappáns mottónk: „Az egyetemet egyféleképpen nem lehet elvégezni: egyedül.”

Körvezető: Kovács Márk
Köri honlap: www.mentorvbk.hu
kovacs.mark@mentorvbk.hu

A Martos Kollégium alagsorában működik a Martos Kondi Kör által működtetett edzőterem. 2017 októberében teljes körűen felújították a termeinket, korszerű berendezéssel, folyamatosan bővülő gépparkkal rendelkezünk. A kör alapvető feladata a termek tisztán- , és karbantartása, valamint a kondi bérletek elkészítése. Mindezeken kívül TRX és Aerobic edzéseket is biztosítunk a hallgatók számára, illetve edzési és táplálkozási tanácsadást is vállalunk. Minden félévben elindítjuk a Motivációs Klubot, ami egy zárt facebook csoport, melybe bárki jelentkezhet, és megoszthatja a többi sportbaráttal az aznapi edzését, diétás vacsoráját, szóval mindent, ami a másikat motiválja. Ha bármi további kérdésetek van, keressetek minket a facebook.com oldalon és a kondi.martos.bme.hu oldalon

.

Molnár Péter

molnarpeter907@gmail.com

martoskondi@gmail.com

A Bor-és Sajtkör 2016 tavaszán alakult akkor még négy taggal. Az őszi tagfelvétel során újabb öt lelkes érdeklődővel bővült a Körünk. Az alapvető koncepciónk az volt, hogy mindannyian szeretjük a minőségi borokat, és az ehhez passzoló kellemes ízű sajtokat, így ezeket szeretnénk nektek rendszeres kóstolóink és kirándulásaink során bemutatni, illetve megismertetni hazánk tájegységeinek változatos borvilágát.  Lehetőségeinkhez mérten igyekszünk egyre színvonalasabb kóstolókat szervezni, melyekre a jövőben szakértőelőadókat is meghívunk. Ezen kívül célunk még, hogy körtagjaink a bor-és sajtkultúra területén művelődjenek a rendezvényeink folyamatos továbbfejlesztésének érdekében. Kóstolóinkat rendszeresen egy-egy téma köré szervezzük: tájegységeket, borászatokat, borfajtákat, illetve borkészítési módokat mutatunk be. A borokhoz illő, ízletes sajtokat szolgálunk fel és ezen kívül egyéb finomságokkal is készülünk.  Tavasszal hagyományosan egy évzáró pikniket tartunk a Feneketlen-tónál, ahol a borozgatást beszélgetéssel és sajtkóstolással vegyítjük (mert vegyészek vagyunk). Első születésnapunkat a pátyi borvidéken ünnepeltük, ahol a pincelátogatást bográcsozással kötöttük össze.  Elsősorban célunk az, hogy összefogjuk a minőségi borok és sajtok rajongóit, és új perspektívákat nyissunk meg előttük ezek megismeréséhez.

Körvezető: Szilvási Dóra
dora.szilvasi@gmail.com

A Film Kör Karunk egyik legfiatalabb köre – 2013 szeptemberében alakultunk meg. Havi három alkalommal szervezünk nyilvános filmvetítéseket, melyekre a kar bármely tagja eljöhet. Filmjeink havonta egy-egy témakört fognak át. Ezen témák több szempont alapján kerülnek kiválasztásra a film főbb motívumai, hangulata vagy akár rendezője alapján. A témák kijelölése a Facebook csoportunkon belül történik, bárki adhat rá ötletet. Idéntől szeretnénk bevezetni, hogy az eddigi három alkalom helyett négy alkalmat tartsunk, majd az utolsó film után vitaestet tartsunk, megbeszéljük a felmerült kérdéseket. Ekkor döntenénk el a következő havi filmeket. Továbbá félévenként közös mozizásokat tartunk. Facebook oldalunk: BME VBK Filmkör

Körvezető: Izbéki Balázs
izbeki.balazs35@gmail.com

A jelenlegi Martos Bogrács Kör 2011-ben alakult, azzal a nemes céllal, hogy alkalmanként olcsó étkezési lehetőséget biztosítson a diákságnak, miközben mindenki remekül szórakozik. A félévente 3-4 főzésünk mindig remek hangulatban telik: mi remekül szórakozunk a főzés és iszogatás közben, a vendégeink pedig élvezhetik az általunk készített fogásokat. Jegyeket a Martos koli aulájában árulunk, időpontokról pedig Facebook-eseményekből vagy plakátokról a koliban mindig értesülhettek. Idén is lesz Nyílt főzés a félév elején, melyen bárki részt vehet! Ha érdeklődsz a Kör iránt, vagy csak szeretnél többet megtudni Rólunk, látogass el a https://www.facebook.com/bogracskoroldalunkra, Nyílt főzésünkre, vagy használd e-mail címünket: martos.bogracs@gmail.com

Martos Bogrács Kör
Körvezető: Futó Máté
+36203570144
martos.bogracs@gmail.com

A Martos Kollégiumban az internethozzáférés regisztrációhoz kötött. A kollégiumi internetre a maszk.net oldalon lehet regisztrálni.

Körvezető: Romsics Imre
Felhasználói felület: maszk.net
support@maszk.net

Laikus szemmel nézve Budapest egy hatalmas, meghódíthatatlan nagyvárosnak tűnik. A most aktuális 35-40 °C-ban senkinek nincs  kedve egy “kellemes hőmérsékletű” metrón, villamoson utazni, vagy sok-sok percen keresztül a napsütötte járműveken epekedve várni a rakpart új szépségeire. Na de akkor hogyan is jussunk el A-ból B-be? Költsünk sok pénzt benzinre? Felesleges, mert azt akár elkölthetjük a Csocsóban is, és bőven marad elég aprónk kerékpárt bérelni a Martos Kerékpár Körtől. Bringáikra felpattanva érezheted a menetszél hűsítő erejét, és garantáltan nem kerülsz dugóba sem.  Bár senkinek sem kívánjuk, de egy esetleges defekt esetén is bárki rendelkezésére állunk. Körünk tagjai fellelhetőek a kollégium bizonyos ajtajai mögött, amit a kihelyezett plakátokon találtok meg. Kis csapatunk nagy szeretettel várja a kerékpár szerelmeseit, valamint azokat, akik nagy lelkesedésükkel szeretnék a kar embereit ösztönözni a tekerésre. Jelentkezni elnökünknél, Mészáros Gyöngyinél lehet.

Körvezető: Mészáros Gyöngyi
gyongyi.meszaros@bgk.bme.hu

A Martos Stúdió Kör 1969-ben alapult, így az egyik legrégebbi öntevékeny kör a karon. Munkánk igen összetett és sokrétű, melyet különbözőstábok összehangolt munkája tesz zökkenőmentessé.Rádiónkban és blogunkban a Kar legfontosabb eseményeiről, valamint sok más érdekességről hallhattok és olvashattok. A technikusi stáb az alapja a Stúdió működésének, mivel feladata a Rádió és más kari rendezvények hangosítása.  Marketingeseink célja a Stúdió promotálása, például az általunk megrendezett, nagy múltra visszatekintő Show’s Sonka vetélkedőn. Emelett akár DJ-nek is tanulhatsz nálunk vagy fotózhatsz, videókat készíthetsz a kar eseményeiről.Na, nem csak a munkáról szól nálunk minden! Hihetetlen jó a társaság, rendszeresen tartunk csapatépítéseket, bulizunk együtt. Martos Rádió! …mert Rólad szól!

Körvezető: Ligethy Laura
Köri honlap: www.martosradio.com
lalaligethy@hotmail.com

A Kör célja, hogy tagjai fejleszthessék előadói- és pedagógiai készségeiket közép- és
emelt szintű érettségikre való felkészítő órák tartásával kémia, matematika, biológia
és fizika tantárgyakból. Erre a BME-VBK VeBio Tehetség Csoportja által rendezett
„Szakmai Napok” rendezvénysorozaton, illetve a „FEB-táborban” van a tagoknak
lehetőségük.
Az utóbbi egy 10 napos nyári felkészítő tábor, ahol naponta 5-ször 75 perces órákat
tartunk. A 10-11. évfolyamosokat az érettségire, a végzősöket pedig az egyetem első
félévére készítjük fel. A tanítás mellett minden nap biztosítunk délutáni programokat
is (pl.: városismereti vetélkedő, sport versenyek, kirándulás, stb.).
A Szakmai Napok egy négy alkalmas, ingyenes rendezvénysorozat, ahol számítási
feladatok gyakorlására, szerves kémiai előadáson való részvételre és az érettségi
kísérletek elvégzésére is lehetőséget adunk. Mind az órák, mind a laborok megtartása
rengeteg előmunkát igényelnek, és az akadálymentes lebonyolításért a helyszínen is
megfelelő létszámban kell megjelennünk.

Körvezető: Molnár Cintia
molnar.cinti97@gmail.com

A Sakk Kör egy olyan öntevékeny kör, melynek tagjai heti egy alkalommal ülnek össze, hogy a sakkjáték fortélyait elsajátítsák, gyakorolják. Edzéseink során taktikai feladványokat oldunk meg, kielemzett nagymester-partikat nézünk meg, megnyitásokat, végjátékokat tanulmányozunk, partikat játszunk. Körünk számos sakkversenyt is tart a tanév során, úgymint a vegyésznapok illetve egyetemi napok sportnapján tartott sakkversenyek, valamint a már hagyománnyá váló Mikulás Kupa. Edzéseinket a Martos Kollégium 642-esszobájában tartjuk, a tagok által előre megbeszélt időpontban, melyről az alakuló ülésen döntünk. Ha felkeltettük az érdeklődésed, keresd bátran Rab Zsoltot a vbksakk@gmail.com címen, illetve a további részleteket keresd a kollégium hirdetőtábláin (emeletenként a lifteknél lévő üzenőfalon)!

Körvezető: Rab Zsolt
vbksakk@gmail.com

Ütős kikapcsolódásra vágysz? Ha igen, akkor sok szeretettel vár a Pingpong Kör. A szorgalmi időszakban hetente egy alkalommal Pingpong Estet rendezünk amatőr játékosoknak a Martos Kollégium 441-es termében. A felszerelést és a jó hangulatot biztosítjuk, szóval az is elég, ha csupán a barátaidat és magadat hozod. A Pingpong Esteken mindenkit szívesen látunk, tehát nyugodtan jöhetnek azok is, akik nem a BME VBK-n tanulnak. További részletekért érdeklődj bátran a körvezetőnél, Barta Gergőnél!

Körvezető: Kiss Benjamin
Köri honlap: www.pingpong.martos.bme.hu
kiss.benjamin@gmail.com

Üdvözöl a VBK Társasjáték Kör! Ha szeretsz játszani különféle táblás-és kártyajátékokkal, gyere el a hetente megrendezendő játékestünkre, ahol könnyed pár perces játékban megszerezheted a Kincset, lelőheted a Seriffet és/vagy a Banditákat, vagy több órás társasjátékozásban elfoglalhatod a Világot. A szorgalmi időszak során lehetőséget biztosítunk a Kör játékainak kölcsönzésére. A fenti eseményeken és a kölcsönzésben tagság nélkül is részt vehetsz. Ha kedved van játékesteket szervezni és működtetni a kört, csatlakozz társaságunkhoz! Körünk 2 éve alapult, és azóta próbálunk minél többféle társasjátékot elérhetővé tenni hallgatótársainknak. Megtalálsz minket, és az infókat a játékestekről és a kölcsönzésről a www.facebook.com/vbktarsasjatekkoroldalon.

Körvezető: Buzsáki Dániel
khibus92@gmail.com

Körvezető: Krép Szintia
krepszintia@gmail.com

A VBK Zöld Kör 2 éve jött létre az Egyetemi Zöld Körből. Jelenleg 3-4 fős közösség vagyunk, új tagokat szeretnénk bevonni, hogy megújulhasson a kör. Mi is a feladatunk? Baráti társaság kiépítése, kirándulások szervezése, előadások, kerekasztal-beszélgetések, teaestek, vitaestek szervezése neves oktatókkal és közéleti személyiségekkel, valamint a Martos Kollégium szelektív hulladékgyűjtésének megszervezése. Mit kapsz a körtagságtól? Kedélyes beszélgetések, tehermentes szervezési tapasztalat, és az érzés, hogy valami jót teszel a környezetedért. A VBK Zöld Kör téged is vár! Keress minket a Facebookon!


Körvezető: Samu Anna