GY.I.K.

Kérdések Válaszok
Csak a kategóriámnak (felsőbbéves/ elsőféléves) megfelelő napon költözhetek be? Elsődlegesen igen. Egy másik időpontban való beköltözési igényedet a következő email címen kell jelezned: mentor@vegyeszhk.hu.
Kell jelentkeznem előzetesen beköltözési időpontra? Külön időpontra nem kell jelentkezned, a megadott költözési időpontokban be tudsz költözni. Ha ettől eltérő igényed van, költözési szándékodat a mentor@vegyeszhk.hu címen tudod jelezni felénk.
Elveszítem a férőhelyem, ha nem költözök be a megadott beköltözési időpontban? Alapvetően a megadott beköltözési időpontokat követő 5 munkanapon belül el kell foglalnod férőhelyedet, különben elveszíted azt. Ellenben természetesen, ha csak később tudod megoldani beköltözésedet, az előbbi szabály nem lép érvénybe, csupán jelezned kell ezt a Kollégiumi Bizottság (kollegium@vegyeszhk.hu), valamint a HSZI felé (kollegiumok@bme.hu).
Kérdések Válaszok
Kart váltottam, mire kell figyelnem jelentkezésnél? Alapvetően a KEFIR rendszer a Neptunból származó adatok alapján magától átvált a képzésednek megfelelő karra. Azonban ritka esetekben ez nem történik meg, ezért a férőhelypályázat leadása előtt mindenképp figyelj arra, hogy az aktuális képzésednek megfelelő jelentkezési űrlapot add le. Ha a KEFIR-ben nem a megfelelő Kar jelenik meg, akkor problémáddal keress meg minket! (kollegium@vegyeszhk.hu)
Mit tehetek, ha nem kerültem be? Ekkor a megszerzett Tanulmányi-Közösségi-Szociális pontszámaid alapján az adott várólistára kerülsz, attól függően, hogy Elsőféléves vagy Felsőbbéves vagy. A várólistát a KEFIR-ben találod meg. Ne felejtsétek, hogy a várólistán maradási szándékotokat az első oktatási hét végéig meg kell erősítenetek, különben a várólistán elfoglalt helyetek elveszik!
Hol láthatom a felvételi eredményét? Kizárólag a KEFIR-be belépve, a hírek között találod meg. Az eredmény megjelenéséről információs csatornánikon is tákékoztatjuk a hallgatókat.
Felvételi eredményemben hibát fedeztem fel, ezt hol és meddig jelezhetem? Eljárási hiba esetén a KEFIR-ben adható le felszólás a megfelelő űrlap segítségével. Ennek határidejét az előzetes eredmény hirdetményében láthatjátok, általában két nap áll rendelkezésre a felszólalás leadására. Ha a hiba nem változtat a bekerüléseden (hiszen bekerültél a kollégiumba), akkor egyszerűbb a hibát email-en keresztül jelezni a Kollégiumi Bizottságnak (kollegium@vegyeszhk.hu).
A szociális pontokkal kapcsolatos kérdésekkel/problémákkal a Szociális vagy Kollégiumi Bizottsághoz forduljak, ha ezeket a kollégiumi felvételibe szeretném beszámíttatni? Minden szociáis pályázatot érintő kérdéssel a Szociális Bizottságot keressétek elsődlegesen! De természetesen második körben minket is kereshettek leginkább ezen pontok kollégiumba való beszámításával kapcsolatban.
Elsőfélévesként milyen alapon kerülhetek be a kollégiumba? Az Elsőfélévesek tanulmányi vagy szociális pontok alapján kerülhetnek a kollégiumba. A részletes pontszámítás a https://vegyeszhk.hu/weboldalon megtalálható.
Felsőbbévesként milyen alapon kerülhetek be a kollégiumba? A Felsőbbéves Hallgatók bekerülhetnek kizátólag tanulmányi alapon, kizárólag szociális alapon, kizárólag közösségi alapon, tanulmányi-közösségi részpontszámok összege alapján, illetve tanulmányi-közösségi-szociális részpontszámok összege alapján. A részletes pontszámítás a https://vegyeszhk.hu/ weboldalon megtalálható.
Elsőfélévesként milyen felvételi pontszámtól kerülhetek be a kollégiumba? Az előző évre vonatkozó minimum felvételi pontszám a https://vegyeszhk.hu/golyaknak/ oldalon megtalálható. 
Most jöttem haza Erasmusról? Melyik átlagaimat kell megadnom? Konkrétan neked nem kell megadnod átlagaidat, hiszen ezt a Tanulmányi Rendszerből való központi szűrésekből mi azt megkapjuk. A jelentkezés során mindössze a korábbi féléveid státuszát (aktív vagy passzív), illetve jellegét (belföld vagy küldöld) kell jelölnöd az űrlapban. A kollégiumi felvételi eljárásban a legutóbbi két hazai aktív félév tanulmányi átlagát vesszük figyelembe, tehát nem az Erasmusosat. (Amennyiben csak egy lezárt aktív belföldi félévvel rendelkezel, akkor a pontszámítás során ez kerül duplázásra).
Mit kell tennem, ha le szeretném mondani kollégiumi férőhelyemet? Ebben az esetben kérünk írj egy emailt erről a szándékodról a kollegiumok@bme.hu és kollegium@vegyeszhk.hu címekre! Az emailben tartalmazza a férőhely-lemondás tényét és a Neptun kódodat. A visszamondásról további részleteket találhatsz az ezen oldalon található aktuális Kancellári Utasításban.
Kell fizetnem a kollégiumi térítési díjat, ha férőhelyemet lemondom? Ha a beköltözési időszak vége előtt történik a lemondás, akkor nem. Ezen túl a félévből hátralevő hónapok, de legfeljebb két havi díjat köteles vagy fizetni. A visszamondásról további részleteket találhatsz az ezen oldalon található aktuális Kancellári Utasításban.
Kérdések Válaszok
Mi alapján számítják a felsőbbévesek tanulmányi pontszámát? A kreditindex (ösztöndíjindex) alapján számítjuk a Felvételi Szabályzat alapján.
Mi alapján számolják az elsőfélévesek és a Mester elsőfélévesek tanulmányi pontjait? Az Elsőfélévesek és Mester elsőfélévesek esetében a tanulmányi pontszám megállapítása a felvételi pontszám alapján történik. Ez elsőféléveseknél maxiumum 500, Mester elsőfélévesek esetében maxiumum 100 pontot jelent.
Mi alapján számítják a közösségi pontszámot? A közösségi pontszámot a vegyeszhk.hu oldalán is megtalálható Közösségi pontosztásról szóló határozat szerint számítjuk. Körtagok esetén ez az öntevékenyköri vezető által kiosztott pontokból az érvényes köri szorzót alkalmazva a megadott képlettel kerül kiszámításra. A rendezvényekért kapott közösségi pontok is hasonló elven működnek. Egyes külső bizottságok, vezetői pozíciók esetében pedig a szabályzatnak megfelelően kerülnek a pontok a Kollégiumi Bizottság által kiosztásra.
Határidőre beadtam és hiánytalan is a szociális pályázatom, de a pontszám nem lett hozzáadva. Ez miért lehet? A kollégiumi felvételi során csak akkor tudjuk beszámítani szociális pontszámodat, ha az elérte az előző évi Rendszeres szociális ösztöndíj minimum ponthatárát. Ez alól kivételt képeznek az Elsőfélévesek szociális pontjai, hiszen ebben az esetben a szociális pontszámnak nem feltétlenül kell elérnie az előző féléves minimum ponthatárt, mindössze nullánál nagyobbnak kell lennie.
Mi történik, ha büntetőpontot kapok? A kapott büntetőpontok 365 napig érvényesek. Ebben az időtartamban a kollégiumi felvételi során a szerzett felvételi pontokból a kapott büntetőpontok százalékával megegyező számú pont kerül levonásra. 10 pont összegyűjtése fegyelmi eljárást von maga után.
Nincs semmilyen közösségi pontom, mégis a tanulmányi+szociálsi+közösségi résznél találtam meg magam? Ez csak valami elírás? Lehetésges, hiszen bármely felsőbbéves bármelyik felvételi kategóriában (T, Sz, K, TK, TKSZ) bekerülhet, ahol rendelkezik elegendő felvételi pontja. Ebben az esetben ha nem rendelkezel közösségi ponttal, akkor kizárólag a tanulmányi + szociális pontjaid összegével megegyező számú ponttal rendelkezel ebben a kategóriában. A férőhelyosztás pontos menetéről és a lehetséges kategóriák sorrendjéről a vegyeszhk.hu oldalon a Kollégiumi Felvételi szabályzatban tájékozódhatsz részletesebben.
Milyen átlagot kell elérni, hogy kollégiumi férőhelyet kaphassak? Ez minden évben a jelentkező hallgatóktól és felvételi időszaktól függ és persze attól, hogy a hallgatónak milyen egyéb közösségi és szociális pontjai vannak. Egy általános és irányadó értéknek a 3,4-es kreditindexet tudnánk mondani (ez az érték természetesen nagyban változhat a jelentkezők eredményeitől függően).
Kérdések Válaszok
Kölcsönözhetek sörpadot saját használatra? Igen, elsősorban kollégiumon belüli használatra. Az igénylés menete és a rád vonatkozó szabályok ugyanazok, mint szervezeti, vagy rendezvényre való igénylések esetén. Ezeket megtalálod a vegyeszhk.hu kollégiumi fül alatt.
Problémáim akadtak a kollégiumban való hangoskodással. Mit tegyek? Ez esetben keresd bizalommal az éppen ügyeletes kollégiumi mentort, aki megoldja neked ezt a problémát.
Miben kérhetem a Kollégiumi mentorok segítségét? A mentorok elsősorban be- és kiköltözés esetén fognak segítséget nyújtani neked, továbbá őket keresheted bármilyen kisebb kollégiumi problémával: például ha kizártad magadat a szobádból, ha zavaró hangoskodásból, illetve más lakó által be nem tartott kollégiumi szabályokból adódnak problémáid, vagy akár ha kulcsot szeretnél kérni valamelyik közösségi teremhez.
Honnan tudom, hogy ki az ügyeletes kollégiumi mentor? A mentorok aktuális beosztását megtalálod a vegyeszhk.hu-n, továbbá minden szint végén, a lift melletti hirdetőtáblákra kifüggesztve.
Miben kérhetem a Kollégiumi Bizottság (HK) segítségét? Bármilyen kollégiumot érintő kérdésben/problémában. Legtöbbször a felvételi eljárással, szobaosztással, kollégiumba való belépéssel, KEFIR ügyekkel kapcsolatos kérdésekkel szoktak minket keresni. De bármilyen más problémában is szívesen segítünk, ha nem is közvetlenül mi, akkor a megfelelő helyre továbbirányítva téged.
Bármikor fogadhatok vendéget? Normál kollégiumi rend szerint igen. Napközben ingyenesen, míg hajnali 4-7 óra között 500 Ft véndégfogadási díjért cserébe. A vendégfogadási szabályokat az aktuális járványügyi védelmi intézkedések felülírhatják.
Postai leveleimet kérhetem a kollégiumba? Igen. Rendszerint ezeket a portán tudod átvenni.
Kapok értesítést ha levelem érkezett a kollégiumba? Igen, a KEFIR rendszeren keresztül kapsz erről értesítést.
Hogyan használhatom a kerékpártárolókat? A kerékpártárolóhoz jogosultságot a kollégium gondnokságán tudsz kérni (3. emelet).
Eltörtem/elvesztettem a kulcsomat, kártyámat. A gondnokhoz tudsz fordulni ezzel a problémával. Ennek térítési díja a Neptunban kerül kiírásra.
Ha a félév közepén szeretnék kiköltözni a koliból, akkor ennek mik a feltételei? És az anyagi vonzata? A kollégium év közben való visszamondása esetén a félév hátralévő, de legfeljebb 2 hónap kollégiumi díját a hallgatónak ki kell fizetnie. Továbbá a következő félévben kollégiumi férőhelyre való jelentkezésekor az érintett hallgató automatikusan a várólista végére kerül, így csak az összes hallgató felvétele után kerülhet be a kollégiumba.
KEFIR rendszerrel adódtak problémáim A rendszerrel kapcsolatos problémákra elsődlegesen a KEFIR Gy.I.K-ben találhatsz megoldást. Ha ezek a válaszok nem oldották meg problémádat, akkor keresd a kollegium@vegyeszhk.hu-t!
Mi történik, ha kizártam magam a szobából? Ilyen esetben a kollégiumi mentorokhoz, vagy Hallgatói Képviseletesekhez tudsz fordulni, ők ki tudják nyitni az ajtód. Az aulában meg tudod nézni, hogy jelenleg közülük ki tartózkodik a kollégiumban.
Kérdések Válaszok
Kik jelentkezhetnek a Martos Kollégiumba? A Kar minden teljes idejű képzésben résztvevő, aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező hallgatója jelentkezhet. Nyári időszakban bárki jelentkezhet.
Hol tudok jelentkezni kollégiumba? Jelentkezni kizárólag a KEFIR rendszeren keresztül tudsz, ahova a BME címtáras azonosítód segítségével tudsz bejelentkezni.
Ha állami ösztöndíjas képzésről átsoroltak önköltséges képzésre, attól még jelentkezhetek kollégiumba? Igen, ám a kollégium térítési díja eltérő lesz az állami hallgatókéhoz képest, erről további információt a TJSZ-ben találhattok.
Mikor vannak a jelentkezési időszakok? A jelentkezési időszakok általánosan az adott félévet megelőző hónapban vannak (augusztus és január). A pontos határidőkről mindig a Kollégiumi Felvételi Pályázatból tájékozódhatsz, amit megtalálasz honlapunkon és hivatalos információs csatornáinkon.
Választhatok-e szobát? A szobabeosztás is a hallgatók igényeit figyelembe véve történik, de egy szobára az ott lakók előnyt élveznek attól függően, hogy az adott félévet megelőzően hány bentlakási időszakot (ideértve a szorgalmi- és vizsgaidőszakot, illetve nem ideértve a nyári bentlakási időszakot) töltöttek az adott szobában.
Mi alapján kerülök a Martos Kollégiumba vagy a Vásárhelyi Pál Kollégiumba? A férőhelyet nyert hallgatók kollégiumba sorolása először a hallgatók igényeit figyelembe véve történik. Ha ez után még egyes kollégiumba több jelentkező van, akkor a kollégiumba sorolás a tanulmányi-közösségi-szociális pontszám alapján történik.
Mi történik, ha leadtam a jelentkezési űrlapot a KEFIR-ben, de módosítani szeretném? A jelentkezési időszakban visszavonhatod a leadott űrlapot és leadhatod újra, viszont utána megint véglegesíteni kell.
Utólagos jelentkezés esetén hogyan kerülhetek be a kollégiumba? Utólagos jelentkezőként az esetlegesen félév során megüresedő férőhelyekre lehet pályázni. A felvétel a jelentkezés időpontja alapján történik, csak azután, amikor az összes kar kollégiumi várólistája, (ami a rendes felvételi eljárásban első körben fel nem vett hallgatókból áll) már elfogyott. Az utólagos jelentkezés összegyetemi lista alapján történik.
Elfelejtettem határidőig jelentkezni, mit tehetek? Ebben az esetben a normál felvételi eljárásról sajnos lemaradtál. Kizárólag a végleges eredmények után elérhető Utólagos jelentkezés leadásával van lehetőséged férőhelyre jelentkezni.
Van lehetőségem szobatársat választani? Igen, a KEFIR rendszeren keresztül az erre vonatkozó űrlap kitöltésével, amely a kollégiumi felvételi eredmények közzététele után lesz elérhető
Kérdések Válaszok
Mikor várható, hogy várólistáról bekerülök? Várólistáról abban az esetben kerülsz be, ha a veled egy kategórában lévő, és veled azonos nemű hallgató visszamondja a férőhelyét. Ezt előre nem lehet megmondani. Viszont október eleje körül az addig félrerakott férőhelyek felszabadulása miatt mindig szoktak bekerülni várólistás hallgatók.
Mennyi időm van elfogadni a várólistáról felajánlott férőhelyet? Az értesítést követően két nap áll rendelkezésre ennek elfogadására. Erről KEFIR értesítést és emailt is kapsz.
Kérdések Válaszok
Hogyan tudom befizetni a kollégiumi díjat? A Neptun gyűjtőszámlán keresztül tudod befizetni a Neptunban kiírt tételt. Ehhez előzetesen el kell utalnod a gyűjtőszámlára a megfelelő összeget.
Hogyan tudok a Neptun-gyűjtőszámlára utalni? A bankfiókod utalás funkciójával, a KTH honlapján található Neptun gyűjtőszámla adatok megadásával. https://www.kth.bme.hu/aktualitasok/
Bankkártyás fizetéssel is lehet kollégiumi díjat fizetni? Nem. Tandíjat és kollégiumi díjat kizárólag gyűjtőszámláról lehet befizetni. Egyéb szolgáltatási díjaknál van csak lehetőség bankkártyás fizetésre.
Kérhetek számlát a kollégiumi díj befizetéséről? Igen. Ebben az esetben a kollegiumok@bme.hu címen kell írnod az igényléseddel kapcsolatban.
Meddig kell befizetni a késedelmi díjat? A késedelmi díjat a kirovást követő 15 napon belül kell befizetni.
Mennyibe kerül a kollégium, mennyi időnként kell fizetni? A kollégiumi térítési díjat havonta szükséges fizetni, melynek összege államilag támogatott Hallgatók esetén 11650 Ft, önköltséges hallgatók esetén 23300 Ft.
Mennyibe kerül a kollégium a nyári időszakban? Szakmai gyakorlatos hallgató, doktorandusz hallgató, külföldi (államközi szerződéses) hallgató, kollégiumi mentor: évközi kollégiumi díjnak megfelelő egyhavi térítési díj, a többi hallgatóra vonatkozó térítési díj megtalálható a BME HSZI oldalán: https://hszi.bme.hu/
Van bármi egyéb költsége a kollégiumnak? A havi kollégiumi díj befizetésével minden alapszolgáltatást igénybe vehetsz. A további kiegészítő szolgáltatásoknak van csak további költsége, ilyen például az internet vagy a konditerem használata.
Rosszul lett kiírva a kollégiumi díjam, mit tegyek? Írj a kollegiumok@bme.hu címre, itt tudod kérni a kiírt díj felülvizsgálatát.
Kérdések Válaszok
Barátom/barátnőm más karra jár, ezért én is másik kar kollégiumban szeretnék lakni. Ez lehetséges? Igen, ehhez kollégiumi férőhelycsere igényt kell leadni, amely a https://vegyeszhk.hu/ oldalon, vagy a HK Facebook oldalán található meg. Általában decemberben, illetve a nyári időszakban júniusban válik elérhetővé. Ehhez figyeld hivatalos információs csatornáinkat, hogy ne maradj le ezen igényed leadásáról! Az igények beérkezése során ezeket a Kollégiumi Bizottság elbírálja, és amennyiben engedélyezni tudta, akkor lehetőséged van a félév során másik karhoz tartozó kollégiumban férőhelyet kapni.
Ha férőhelycserével másik kollégiumba szeretnék jelentkezni, akkor is a VBK jelentkezési űrlapját kell leadnom? Igen, hiszen ugyanúgy a Vegyészmérnöki Kar felvételi eljárásán keresztül juthatsz férőhelyhez. Ettől függetlenül mi tudni fogunk a férőhelycserés igényedről, amennyiben leadtad az erre szolgáló űrlapot.
Honnan tudom, hogy férőhelycsereigényem elfogadták-e? Ezt elsődlegesen a férőhelyosztás végleges eredményében láthatod, ami magában foglalja a kollégiumba sorolást. Ha ennél korábban szükséged lenne már erre a információra, akkor a Kari Kollégiumi referensnél tudsz erről érdeklődni.
Kart váltottam, mire kell figyelnem jelentkezésnél? Alapvetően a KEFIR rendszer a Neptunból származó adatok alapján magától átvált a képzésednek megfelelő karra. Azonban ritka esetekben ez nem történik meg, ezért a férőhelypályázat leadása előtt mindenképp figyelj arra, hogy az aktuális képzésednek megfelelő jelentkezési űrlapot add le. Ha a KEFIR-ben nem a megfelelő Kar jelenik meg, akkor problémáddal keress meg minket! (kollegium@vegyeszhk.hu)